Почетна | Контакт Ћирилица | Latinica | English

АГЕНЦИЈА ЗА ОСИГУРАЊЕ
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

 

АКТУЕЛНО

13. септембар 2023.
Одлука о организацији професионалне едукације кандидата за полагање стручног испита за обављање послова заступања и посредовања у осигурању

ОКВИРНИ ПЛАН РАДА

П О З И В за полагање стручног испита за обављање послова заступања и посредовања у осигурању - ВАНРЕДНИ РОК
Образац пријаве за полагање стручног испита

29. мај 2023.
Обавјештење о резулатима стручних испита за заступнике и брокере у осигурању одржаних у редовном испитном року, дана 27.05.2023. године, објављено је у дијелу: «Стручни испити» – «Испитни рокови и резултати испита»

24. мај 2023.
Обавјештење о кандидатима који испуњавају услове за полагање стручних испита за заступнике и посреднике у осигурању у редовном испитном року који ће се одржати 27.05.2023. године

11. април 2023.
Одлука о организацији професионалне едукације кандидата за полагање стручног испита за обављање послова заступања и посредовања у осигурању

ОКВИРНИ ПЛАН РАДА

П О З И В за полагање стручног испита за обављање послова заступања и посредовања у осигурању - РЕДОВАН РОК
Образац пријаве за полагање стручног испита

27. март 2023.
Агенција за осигурање Републике Српске учествовала у раду Конференције коју је организовала EIOPA

Представници Агенције за осигурање Републике Српске су учествовали на Eastern Cooperation Conference, у организацији Европског тијела за надзор осигурања и пензионих фондова (European Insurance and Occupational Pensions Authority - EIOPA), одржаној дана 22.03.2023. године у сједишту EIOPA-е.

Конференција, којом је предсједавала предсједница EIOPA-е Petra Hielkema, је била намјењена супервизорима сектора осигурања изван Европскоg економскоg подручјa (European Economic Area - EEA), а у раду Конференцје су учествовали и представници 10 супервизора сектора осигурања из земаља Европске Уније, те представници Међународног монетарног фонда, Свјетске банке, Европске комисије и други. У првом дијелу Конференције одржан је и Tour de Table са циљем да се пружи преглед надлежности присутних супервизора и тржишта осигурања која су под њиховим надзором, те су представници Агенције за осигурање представили тржиште осигурања Републике Српске и надлежности Агенције. У наставку конференције, кроз панеле и округли сто, вођена је дискусија о изазовима преласка националних регулаторних оквира за сектор осигурања на регулаторни и надзорни оквир заснован на ризицима, првенствено на Солвентности II, као и о изазовима везаним за актуелна макреоеконмска кретања са посебним акцентом на инфлаторне утицаје, те о новим ризицима у сектору осигурања укључујући и кључне проблеме супервизора у региону. Указано је на важност међусобне сарадње супервизора, али и размјене искустава у циљу развоја супервизорских капацитета за имплементaцију будућих регулаторних захтјева.

Више о Конференцији можете видјету на Eastern Cooperation Conference: Fostering risk-based supervision (europa.eu)

24. март 2023.
Агенција за осигурање Републике Српске је, у складу са својом функцијом супервизора сектора осигурања, покренула активности приреме за имплементацију Међународног стандарда финансијског извјештавања 17 (IFRS 17). У организацији консултаната Свјетске банке, а уз подршку Агенције за осигурање Републике Српске, дана 20.03.2023. године одржана је прва радионица под називом "Припрема за имплементацију Међународног стандарда финансијског извјештавања 17", на којој су присуствовали представници свих друштава за осигурање са сједиштем у Републици Српској, те представници Министарства финансија Републике Српске.
У оквиру радионице дат је осврт на основне теоријске концепте стандарда, представљене основе утицаја на садржај и структуру финансијских извјештаја друштава за осигурање, те представљена досадашња међународна искуства приликом примјене овог стандарда.

01. март 2023.
ОБАВЈЕШТЕЊЕ
Управни одбор Агенције за осигурање Републике Српске је на 58. сједници, одржаној 15. фебруара 2023. године, донио Одлуку о измјенама Одлуке о заједничкој тарифи премија и цјеновнику за осигурање од одговорности за моторна возила у Републици Српској.
Наведена Одлука је објављена у Службеном гласнику Републике Српске број 20/23 од 01.03.2023. године, а ступа на снагу 09.03.2023. године.

08. фебруар 2023.
Агенција за осигурање Републике Српске, у оквиру активности на подизању финансијске писмености у осигурању, објављује едукативне видео материјале/спотове, које можете погледати или преузети са доле наведених линкова.
- Осигурање аутоодговорности
- Осигурање незгоде
- Осигурање имовине
- Животно осигурање
- Зашто је важно осигурање

Наведени видео материјали/спотови су доступни су и под рубриком Развој и сарадња – Финансијска писменост.

25. јануар 2023.
Агенција за осигурање Републике Српске је у сврху едукације о користима и ризицима који су повезани са различитим врстама осигурања, као и пружања одговарајућих информација и савјета, издала информативне летке о:
- путном здравственом осигурању,
- осигурању ученика у школама,
- осигурању имовине,
- осигурању возила (аутоодговорност и ауто-каско) и
- саобраћајној незгоди у иностранству.

Дистрибуција летака ће се вршити бесплатно, путем канала дистрибуције сходних односној врсти осигурања, на цијелој територији Републике Српске. Дигиталне верзије летака се могу преузети са интернете страници Агенције, под рубриком Публикације и саопштења - Публикације.

23. децембар 2022.
Агенција за осигурање Републике Српске је, у циљу подизања свијести код друштава за осигурање о значају правовремене припреме за будуће регулаторне захтјеве, организовала едукацију на тему: „Интегрисано управљање ризицима и ORSA процес“. Госпођа Драженка Јањанин, в.д. директора Агенције, је отворила предавање и нагласила да ова тема и ови процеси представљају блиску будућност и неминовност према којој ће наша индустрија осигурања ићи у наредном периоду. На едукацији, која је одржана дана 21.12.2022.године у Бањој Луци, су учествовали чланови управних одбора, директори и извршни директори друштава за осигурање из Републике Српске.


21. децембар 2022.
Драженка Јањанин в.д. директора Агенције је гостовањем у јутарњем програму РадиоТелевизије Републике Српске указала на улогу и значај осигурања, те дала неке од савјета грађанима на шта треба да обрате пажњу кад закључују уговоре о осигурању.


01. децембар 2022.
Фотографије са предавања у оквиру пројекта - Финансијска писменост у осигурању одржаних у Бањој Луци, Бијељини и Палама

23. новембар 2022.
Преглед јавних предавања у оквиру пројекта - Финансијска писменост у осигурању:

Пале, 24.11.2022. године (четвртак) од 10h, Економски Факултет Пале - амфитеатар А2 (ул Алексе Шантића 3)

Бијељина, 25.11.2022. године (петак) од 10h, Факултет пословне економије Бијељина - амфитеатар А-16 (ул Семберских ратара бб, Бијељина)

Бања Лука, 8.12.2022. године (четвртак) од 10h, Економски факултет Бања Лука – сала 2, I спрат (ул Мајке Југовића 4, Бања Лука).

Позивамо све заинтересоване, те оне који желе да сазнају више о осигурању, да присуствују предавањима. УЛАЗ СЛОБОДАН.

23. новембар 2022.
Саопштење за медије – Финансијска писменост у осигурању

11. октобар 2022.
Обавјештење о резулатима стручних испита за заступнике и брокере у осигурању одржаних у ванредном испитном року, дана 08.10.2022. године, објављено је у дијелу: «Стручни испити» – «Испитни рокови и резултати испита»

06. октобар 2022.
Обавјештење о кандидатима који испуњавају услове за полагање стручних испита за заступнике и посреднике у осигурању у ванредном испитном року који ће се одржати 08.10.2022. године

31. август 2022.
Одлука о организацији професионалне едукације кандидата за полагање стручног испита за обављање послова заступања и посредовања у осигурању

ОКВИРНИ ПЛАН РАДА

П О З И В за полагање стручног испита за обављање послова заступања и посредовања у осигурању - ВАНРЕДНИ РОК
Образац пријаве за полагање стручног испита

03. јун 2022.
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ


01. јун 2022.
Обавјештење о резулатима стручних испита за заступнике и брокере у осигурању одржаних у редовном испитном року, дана 28.05.2022. године, објављено је у дијелу: «Стручни испити» – «Испитни рокови и резултати испита»

 
Агенција за осигурање Републике Српске 2007-2017. Сва права задржана.