Predstavnici Agencije za osiguranje Republike Srpske učestvovali su na Danima osiguranja Republike Srpske 2023. godine, koje je je organizovalo Udruženje društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske.

Predstavnici Agencije za osiguranje Republike Srpske učestvovali su na Danima osiguranja Republike Srpske 2023. godine, koje je je organizovalo Udruženje društava za osiguranje Privredne komore Republike Srpske. Centralni događaj Dana osiguranja Republike Srpske 2023. godine, bila je konferencija  pod nazivom: “Izazovi sektora osiguranja u doba globalne neizvjesnosti“.  Draženka Janjanin v.d. direktora Agencija imala je uvodno predavanje sa temom: „Trendovi na tržištu osiguranja Republike Srpske – izazovi i šanse“, a kojim je stručni dio konferencije “Izazovi sektora osiguranja u doba globalne neizvjesnosti“  bio i otvoren.

Tržište osiguranja Republike Srpske sačuvalo je stabilnost, uz kontinuiran rast premije osiguranja i ostalih pokazatelja.  Iako premija osiguranja od autoodgovornosti dominira u strukturi premije, prisutan je trend postepenog smanjenja učešća premije autoodgovornosti, uz određeni rast učešća premije životnih osiguranja, a što predstavlja jedan od pozitivnih pokazatelja. Potencijal za dalji rast i razvoj tržišta osiguranja postoji, prije svega kroz diversifikaciju portfelja osiguranja, povećanja premije po stanovniku, prilagođavanje proizvoda i prodaje osiguranja kupcima i novim tehnološkim rješenjima, te prilagođavanje pokrića imovinskih osiguranja rizicima klimatskih promjena.

Podizanja nivoa znanja o ulozi i značaju osiguranja, prvenstveno dobrovoljnih osiguranja, i priprema tržišta za implementaciju regulative Evropske unije, uključuući prihvatanje dobrih praksi iz neposrednog okruženja, predstavlja strateško opredjeljenje Agencije za dalji razvoj i očuvanje stabilnost djelatnosti osiguranja u Reublici Srpskoj“ istakla, je između ostalog, gospođa Janjanin .