Reagovanje o netačnim i neprofesionalnim navodima da je cijena premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila poskupila za 200,00 KM.

,

Dana 02.06.2022. godine u više medija se pojavila netačna i neprofesionalna informacija da je cijena premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila (autoodgovornosti), a koja je i najveća obaveza vlasnika motornih vozila prilikom registracije motornih vozila poskupila za 200,00 KM.

Ovim putem obavještavamo javnost da cijenu premija autoodgovornosti propisuje Upravni odbor Agencije za osiguranje Republike Srpske podzakonskim aktom, te da trenutno važeći akt nije mijenjan od 2018. godine, kada je cijena premija autoodgovornosti smanjena za 10%.

Ovaj podzakonski akt, Odluka o zajedničkoj tarifi premija i cjenovniku za osiguranje od odgovornosti za motorna vozila u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 94/15 i 84/18), obavezuje sva društva za osiguranje koja na tržištu Republike Srpske posluju u vrsti osiguranja od autoodgovornosti i sva društva za osiguranje su dužna da obračunavaju i naplaćuju istu cijenu premija, za vozilo određenih karakteristika i u odnosu na prava vlasnika na pripadajući premijski razred.

Skrećemo pažnju medijima da, prije nego što objave informacije vezane za tržište osiguranja Republike Srpske, iste prethodno provjere kod relevantne institucije, Agencije za osiguranje Republike Srpske, kako ne bi dovodili u zabludu ugovorače osiguranja i tržišne učesnike.

Svako odstupanje od primjene propisa u osiguranju je predmet postupaka nadzora Agencije, izricanja mjera nadzora i/ili sankcionisanja.

Saopštenje za javnost od 03.06.2022. godine

Preuzmi